PHILOSOPHY MCQ FIRST SEM

 

EDU:01 Knowledge and curriculum : philosophical and sociological perspectives MCQ

1. What is the origin of the word Education ?

a. 'E ' and 'catum' b. 'Edu' and 'catum'

c.  Word Educate    d. None of these.

Ans: a

2. What is called education acquired without any specific purpose, fixed period and place?

a. Indirect Education

b. Individual Education

C. Informal Education

d. Formal Education

Ans: c

3. What are the three components of the educational process?

a. Education, teacher and books

b. Teacher, student and education

c. Teaching,learning and practice

d. Direction, instruction and skill

Ans:b

4. What is teaching through deductive method?

a. From general to specific

b. From specific to general

c. From macro to micro

d. From easy to difficult

Ans: a

5. Which is the first school for a child's education?

a. Society            b. Friends

c. Family             d. School

Ans: c

6. Who was the supporter of Naturalism in Education?

a. Frobel              b. Armstrong

c. John locke        d. Rousseau

Ans:d

7. What is the main center of informal Education?

a. Society           

b. Family

c. Radio and television

d. All of the above

Ans:d

8. Who raised the slogan "back to nature"?

a. Realism            b. Pragmatism

c. Naturalism      d. Humanism

Ans: c

9. Religious education is strongly advocated by

a. Pragmatists   b. Idealists

c. Realist            d. Existentialists

Ans: b

10. Which school of philosophy of education advocated project method of teaching?

a. Realism            b. Pragmatism

c. Idealism           d. Naturalism

Ans: b

11. Play way method of teaching has been emphasised in the scheme of the education of

a. Naturalists    b. Realists

b. Pragmatists  d. Existentialists

Ans: a

12. Who emphasized that education should be a social process?

a. Viveakandha   b. Rousseau

c. Dewey             d. Pestalozzi

Ans: c

13. Epistemology is the branch of philosophy concerned with the theory of

a. Education      b.  Learning

c. Knowledge     d. Philosophy of education

Ans : c

14. What was the relation between Plato and Aristotle?

a. Plato was student of Aristotle

b. Aristotle was student of Plato

c. Plato and Aristotle were brothers

d. Plato and Aristotle were colleagues

Ans: b

15. According to famous philosophers teaching is a/an

a. Art                b. Arts

c. Science         d. Technique

Ans: a

16. Education is the creation of a sound body is the saying of?

a. Plato            b. Comens

c. Aristotle     d. Dewey

Ans: c

17. Which one is not the source of formal education?

a. School           b. Museum

c. Library         d. Home

Ans : d

18. The literal meaning of philosophy is?

a. Love of knowledge

b. Love of truth

c. Love of values

d. Love of wisdom

Ans: d

19. Eclecticism means borrowing beliefs from?

a. One philosophy

b. Two philosophy

c. Three philosophy

d. Different philosophy

Ans : d

20. Who said "No fixed aims of education and no values in advance "?

a. Progressive educators

b. Idealists

c. Realists

d. Marxists

Ans: a

21. What does mean by Educere:

 a. Path

b. Destination

c. Bring out

d. Guide

Ans: c

22. What does mean by Pragma:

a. Practical

b. Thinking

c. Both a and b

d. None of the above

Ans: a

23. In philosophy Ontology deals with:

a. Values

b. Knowledge

c. Reality

d. None of the above

Ans: a

24. Ontology is also known as:

a. Epistemology

b. Metaphysics

c. Axiology

d. All of the above

Ans: b

25. Idealism basically rests on the ideas of:

a. Aristotle

b. Dewey

c. Rousseau

d. Plato

Ans: d

Comments