NATURAL SCIENCE PEDAGOGY MCQ FIRST SEM
EDU- 05– PEDAGOGIC CONTENT KNOWLEDGE ANALYSIS
1.The method of acquisition of skill is --------------------------.
a) Team teaching  b) Discovery learning  c) Microteaching  d) Inquiry learning
ans: c) Microteaching  
2. A miniature replica of terrestrial habitat?
a) Aquarium  b) None of these  c) Vivarium  d) Terrarium 
ans: d) Terrarium 
3. Change in speech pattern is a sub skill of--------------------
a) Explaining skill  b) Introducing skill  c) Skill of stimulus variation  d) Skill of questioning
ans: c) Skill of stimulus variation  
4. OHP is an example for
a) Projected aid   b) Chart  c) Non- projected   d) Activity aid
ans: a) Projected aid   
5.Who coined the term pedagogic content knowledge?
a) Shulman   b) Schon   c) Bloom   d) Ausbel
ans: a) Shulman   
6. The holistic perspective of the syllabus grid is called --------------------
a) Lesson plan   b) Unit plan   c) Year plan   d) Resource unit
ans: c) Year plan   
7. The plan of action for transacting one unit of a subject is -------------------
a) Unit plan   b) Lesson plan   c) Year plan   d) Resource unit
ans: a) Unit plan   
8. Which is the first step in Herbetian step ?
a) Presentation   b) Preparation   c) Comparison    d) Application 
ans: b) Preparation
9. Microteaching was introduced by ---------------------
a) D.W.Allen    b) Shulman    c) Schon    d) Ausbel 
ans: a) D.W.Allen    
10.The scaled down teaching encounter in class size and class time is called 
a) Macro-teaching   b) Microteaching   c) Team teaching  d) Link practice
ans: b) Microteaching   
11. Gestures is the subskill of --------------------
a) Skill of explaining   b) Skill of stimulus variation   c) Skill of reinforcement   d) Skill of questioning
ans: b) Skill of stimulus variation   
12. ‘Brivity’ is the subskill of --------------------
a)  Skill of explaining   b) Skill of fluency in questioning   c) Skill of introducing a lesson  d) Skill of blackboard writing
ans: a)  Skill of explaining   
13. Concept mapping is a technique for promoting -------------------------
a) Humanistic intelligence  b) Visual  c) Spacial   d) Existential  
ans: b) Visual  
14. The instrument equipped with a powerful light source and carrier for holding slides of suitable size
a) Slide projector  b) Film strip projector  c) LCD projector   d) OHP
ans: a) Slide projector  
15. The type of graph which is divided into sectors in a circle 
a) Bar graph   b) Pie graph  c) Line graph  d) Pictoral graph
ans:  b) Pie graph  
16. Blackboard is an example for ------------------------ aid
a) Non- projected   b) Projected   c) Activity  d) None of these
ans: a) Non- projected   
17. Film strip is an example for ------------------------- aid?
a)  Projceted   b) Activity   c) Non- projected   d) None of these
ans:  c) Non- projected   
18. Models, objects and specimens are examples of ------------------- aid?
a) Activity aid   b) 3 D aid   c) Graphic aid   d) Display board
ans: b) 3 D aid   
19. The part of the brain which is responsible for intelligence is called----------------
a) Cerebrum   b) Hypothalamus  c) Cochlea   d) Semicircular canals 
ans: a) Cerebrum
20.A live corner for rearing creatures in the air
a) Terrarium  b) Vivarium   c) Aquarium  d)None of these
ans: b) Vivarium   
21.Field trip is an example of ---------------------- aid.
a) Activity aid   b) 3- D aid   c) Projected aid   d) Non- projected
ans: a) Activity aid   
22. The live corner for rearing and growing living organisms below the water
a) Terrarium   b) Aquarium   c) Vivarium   d) None of these
ans: b) Aquarium
23. The yearly record of daily observations made by people of nature- plants, animals
a) Science kit   b) Nature calendar   c) Nature study garden   d) None of these
ans: b) Nature calendar   
24. The live corner for rearing creature living on the surface and below the surface of earth
a) Vivarium   b) Terrarium   c) Aquarium   d) None of these
ans: b) Terrarium   
25. Lens used in overhead projector is ------------------
a) Concave lens   b) Fresnel    c) Convex  d) None of these
ans: b) Fresnel    
 
 
 
Comments
Post a Comment