NATURAL SCIENCE THEORY MCQ FIRST SEM
EDU- 04 – THEORETICAL BASE OF NATURAL SCIENCE EDUCATION
1. Which is the first step in scientific method?
  a) Analyzing the problem   b) Defining the problem    c) Sensing the problem  
 d) Collecting data
ans:  c) Sensing the problem  
2. Which of the following comes under process domain?
 a) Exploring and discovering   b) Knowing and understanding  c) Imaging and creating    d) Using and applying
ans: a) Exploring and discovering  
3. Who is the father of Green Revolution?
 a) Kurien Varghese    b) Har Gobind Khorana   c) M.S. Swaminathan   d) P.K. Iyenkar
ans: c) M.S. Swaminathan   
4. Which of the following taxonomy integrate ICT at different levels of teaching?
 a)Peck & Wilson   b) Mc Cormark & Yager    c) Blooms   d) Blooms revised
ans:  a)Peck & Wilson
5. The component of the skill “ Use of beginning statement” comes under which core teaching skill?
a) Skill of questioning   b) Skill of explaining   c) Skill of blackboard writing   d) skill of stimulus variation
ans:    b) Skill of explaining   
6. Knowing level -  --------------------------------- domain
a) Creative   b) Knowledge   c) Psychomotor d) Cognitive
ans:  d) Cognitive
7. The highest level in Peck & Wilson taxonomy is
a) Evaluating   b) Constructing   c) Applying   d) Exploring
ans: b) Constructing
8. Which of the following is the first phase in microteaching?
a) Transfer phase  b) Skill acquisition phase  c) Knowledge phase  d) Introducing phase
ans: c) Knowledge phase  
9. The major theorist of Inductive thinking model is
a) Richard Suchman  b) David Ausbel  c) Jerome. S. Bruner   d) Hilda Taba
ans: a) Richard Suchman  
10. The processes- Designing, producing and publishing comes under which level of Peck & Wilson taxonomy.
a) Storing   b) Applying   c) Constructing   d) Analysing 
ans: c) Constructing   
11. The valuable judgement in learning process is called ----------------------.
a) Objectives   b) Learning  objectives  c) Evaluation   d) Aims
ans: c) Evaluation   
12. The statement of expected result is 
a) Aims   b) Objectives   c) Instructional Objective   d) Evaluation
ans: c) Instructional Objective  
13. In which year Blooms Taxonomy was foemulated?
a) 1966   b) 1956   c) 1986   d) 1965
ans: b)1956  
14. Which is the first level objective of Blooms Taxonomy?
a) Application   b) Knowledge   c) Comprehension   d) Analysis
ans: b) Knowledge  
15. Who is the chief exponent of affective domain?
a) Bloom   b) Krathwohl   c) Anderson   d) Bruner 
ans: b) Krathwohl  
16. The first category of Bloom’s Taxonomy is
a) Creating   b) Understanding   c) Remembering   d) Evaluating 
ans: c) Remembering  
17. The field of science in which biology, computer science and information technology merges to form a single discipline.
a) Geoinformatics  b) Nanotechnology  c) Bioinformatics  d) Biotechnology
ans: c) Bioinformatics  
18. The scientific process of solving problems 
a) Discussion method b) Problem solving method   c) Historical method   d) Student initiated method
ans: b) Problem solving method   
19. The word which is derived from the latin word “Seminarium”.
a) Peer tutoring   b) Seminar   c) Brainstorming   d) Debate
ans:  b) Seminar  
20. Which one of the following method offers active participation of the learners?
a) Lecture method   b) Historical method   c) Project method   d) Demonstration method
ans: c) Project method  
21. Which of the following does not comes under maxims of teaching
a) Known to known   b) Abstract to concrete   c) Nearer to farther   d) Facts to concepts
ans: b) Abstract to concrete  
22. Under-privilaged children comes under which category of exceptional children
a) Multi-exceptional   b) Emotionally exceptional   c) Socially exceptional                  d) Intellectually exceptional
ans: c) Socially exceptional  
23. Pragmatic philosophy comes under which method of teaching
a) Project method   b) Lecture method   c) Historical method   d) Heuristic method
ans: a) Project method  
24. Who said project method is a whole hearted purposeful activity proceeding in a social environment.
a) Stevenson  b) Kilpatrick  c) Bruner  d) Ausbel
ans: b) Kilpatrick  
25. “I discover I find” comes under which method of teaching?
a) Historical method  b) Discussion method  c) Project method  d) Heuristic method.
Ans: d) Heuristic method
 
 
 
Comments
Post a Comment