PSYCOLOGY MCQ FIRST SEM

 Edu 02: Developmental perspectives of the learner MCQ


1. I am primarily interested in thinking processess; I am a ________ psychologist?

a. Cognitive       b. Learning

c.  Personality   d. Perception

Ans: Cognitive

2. Of the following, who is associated with the Gestalt school of psychology?

a. Pavlov            b. Watson

c. Skinner          d. Max wertheimer

Ans: Max Wetheimer

3. "The whole is greater than the sum of its part " is represented by which of the following?

a. The Gestalt psychology

b. The Behaviorists

c. The Structuralists

d. The Functionalists

Ans: The Gestalt psychology

4. Psychologists are all_______?

a. Scientists         b. Practitioners

c. Both scientists and practitioners

d. Either scientists or practitioners

Ans: Either scientists or practioners

5. Of the following who was a structuralist?

a. Skinner               b. Watson

c. William James     d. Wilhelm Wundt

Ans : Wilhelm Wundt

6.Behaviorism helped make psychology a _________

a. Fad                        b. Science

c. Specialty               d. Behaviour

Ans : Science

7. The kind of theraphy developed by Freud is called

a. S-R theraphy

b. Gestalt theraphy

c. Psychoanalysis

d. Behavior modification.

Ans: Psychoanalysis

8. The founder of first psychological laboratory was

a. J. B  Watson            b. Skinner

c. Sigmund Freud      d. Wilhelm Wundt

Ans : Wilhelm Wundt

9. ----------psychology is concerned with thinking language and problem solving

a. Behaviorists          b. Humanistic

c. Psychoanalytic      d. Cognitive

Ans : Cognitive

10. William James wrote principles of psychology and founded

a. Structuralism     b. Behaviorism

c. Functionalism     d.Humaniam

Ans : Functionalism

11. Howard Gardner theorizes that there are _________ different kinds of intelligence

a.   8        b.  3    c.  120   d.   2

Ans : 8

12. According to Freud the energy from life instincts that drives personality is called the

a. Ego               b. Libido

c. Life force    d. Eros

Ans : Libido

13. I Q may be defined as

a. MA/CA×100        b. CA/MA×100

b. MA/100×CA        d.  MA×CA×100

Ans : MA/CA×100

14. Manu has a mental age of 8 and a chronological age of 10.  Manu's IQ is

a. 108     b. 125   c.  80    d. 92

Ans: 80

15. During the first year of life the child is said to go through the________ stage

a. Oral                b. Anal

c. Genital          d. Phallic

Ans: oral.                                          

   16 . What is the word meaning psychology ?

     a) Science of soul                     b) Study of soul                 

     c) Study of mind                      d) Science of truth

     Ans : Science of soul

17. Who is the father of psychology ?

     a) Thorndike                               b) Wilhem wundt

     c) Crow & crow                          d) Skinner

     Ans : Wilhem Wundt

18. Who is the founder of behaviourist school ?

    a) Skinner                                    b) Pavlov

    c) Tolman                                     d) J.B Watson

    Ans : J.B Watson

19. Structuralism is devoted for which element ?

    a) Truth                                        b) Consciousness

    c) Acquisition                              d) Intelligence

    Ans : Consciousness

20. Cognitive learning theory was developed by whom ?

    a) Skinner                                     b) Erikson

    c) Piaget                                        d) None of these

    Ans : Piaget

21. The term schema was introduced by whom ?

    a) Pavlov                                    b) Piaget

    c) Chomsky                                d) Wrikson

    Ans : Piaget

22. An activity resulting in new products of a definite social value is termed as 

    .......................

    a) Thinking                               b) Production

    c) Creativity                              d) Imagination

    Ans : Creativity                                         

 23. The word personality is derived from the latin word .................

     a) Persona                                b) Persona

     c) Person                                  d) Personal

     Ans : Persona

24. An unconscious back tracking is termed as .....................

    a) Repression                            b) Regression

    c) Sublimation                           d) Projection

    Ans : Regression

25. The expression of hostility, negativism and rebellion may be termed as

      a) Truancy                               b) Deliquency

      c) Maladjustment                     d) All of the above    

    Ans : Truancy

Comments